D66 wil noodwet om snel meer huizen te kunnen bouwen

29 april 2025

Er moet nog voor de zomer noodwetgeving worden gemaakt om snel meer woningen te kunnen bouwen. Dat wil oppositiepartij D66. Een speciale ‘superambtenaar’ moet de bevoegdheid krijgen om overal waar bouwprojecten vastlopen op regelgeving en procedures een doorbraak te forceren.


D66 wil verder dat de overheid miljarden gaat lenen om de komende jaren te investeren in uitbreiding van het stroomnet en nieuwe wegen. „Veel gemeenten hebben nu wel geld voor nieuwe woonwijken, maar niet voor de aanleg van voorzieningen’’, zei D66-Kamerlid Hans Vijlbrief bij de presentatie van een woonplan. Volgens hem is dat verantwoord. „Onze staatsschuld is een van de laagste van Europa. Dit is een investering in de toekomst.’’



De partij wil op tien plekken in het land nieuwe woonplaatsen bouwen. Soms moet dat een heel nieuwe stad worden, zoals Eemvallei in Flevoland. Dan weer een heel nieuw stadsdeel zoals Rijnenburg bij Utrecht of het zakendistrict Fellenoord in Eindhoven. Boeren moeten makkelijker kunnen worden uitgekocht om buiten de bebouwde kom te kunnen bouwen.

Volgens D66-leider Rob Jetten staat nu het leven van honderdduizenden Nederlanders in de ‘pauzestand’. „Jongeren kunnen geen woning vinden, mensen stellen het krijgen van kinderen uit.’’


Doorstroming

Behalve dat er meer woningen moeten worden gebouwd, wil D66 ook de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Zo moeten mensen in een sociale huurwoning met een hoger inkomen wat de partij betreft meer huur betalen. Dit om die mensen te prikkelen te verhuizen naar een koophuis of huurhuis in de vrije sector.


Ook moet het makkelijker worden voor ouderen die in een groot koophuis wonen om naar een gelijkvloers appartement te verhuizen en met de verkoop van hun huis hun kinderen te helpen een woning te vinden. Oudere bewoners moeten verleid worden om sneller te verhuizen. Ze moeten eerder hun rijtjeshuis inruilen om plaats te maken voor jongeren.


Sociale problemen

Daarbij wil D66 dat 30 procent van de nieuwe huizen sociale huur is, met een maximum van 50 procent per wijk. Sociale problemen komen volgens D66 vaker voor in wijken waar meer dan de helft uit sociale huur bestaat, dus kiest de partij voor een maximum.


Verder pleit D66 voor een belasting op winsten die grondeigenaren maken als er bouwplannen komen (planbatenheffing), boetes op leegstand, subsidies op bouwen en kortere gerechtelijke procedures. Dat laatste kan onder andere door AI herhalende bezwaren te laten behandelen, aldus de partij.

6 maart 2025
De laatste maanden behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak veel woningbouwzaken op rechtszittingen. Voor wie onze wekelijkse aankondigingen op LinkedIn volgt.
17 februari 2025
Vrijdag 24 januari jongstleden is de bouw van het Van der Looskwartier in Ouderkerk aan de Amstel officieel van start gegaan. Woningcorporatie Eigen Haard bouwt in het Van der Looskwartier 57 nieuwe sociale en middeldure huurwoningen. Er komen 28 eengezinswoningen en 29 appartementen (drie- en tweekamerappartementen) verdeeld over twee appartementenblokken.
12 februari 2025
AMSTERDAM - Om de groei van de stad bij te benen, wil Amsterdam 20.000 extra woningen gaan bouwen in bestaande woonwijken buiten de Ring A10. Deze zogeheten verdichting, ook wel inbreiding genoemd, moet gaan plaatsvinden rond het Buikslotermeerplein, het Osdorpplein, de ArenApoort en op de Zuidas. Wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw, ruimtelijke ordening) maakt dit plan donderdag bekend. 
9 augustus 2024
De huizenprijzen schieten weer fors omhoog, terwijl het aantal nieuwbouwplannen waar aan gewerkt wordt juist fors is gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe monitor koopwoningen van de TU Delft. Met hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft lopen we zeven pijnpunten langs. ,,Politici roepen dat we jaarlijks 100.000 woningen gaan bouwen, maar dat gaan we voorlopig nog niet doen.’’
Nieuwbouw Amsterdam
18 april 2024
De gemeente Amsterdam zoekt naar nieuwe ontwikkellocaties voor de bouw van 20.000 woningen in de eerste helft van de jaren dertig.
16 april 2024
Het woningtekort in Nederland bedraagt momenteel 390.000 woningen en zal naar verwachting nog jaren aanhouden.